2011. július 20., szerda

Jin-Jang gyógyító ételek

Gyógyító ételek
Az egészséges táplálkozás alapelve az egyensúly és mértékletesség és ez személyre szabva. A Jinés a Jang dinamikus, ellentétes pólusú energiája tartja fenn az emberi test egyensúlyát is. Minden élelmiszernek (hús, zöldség, gyümölcs, tejtermék) megvan a sajátos Jin és Jang természete, mely megváltozhat az évszaktól, vagy az étel elkészítési módjától függően.
Néhány példa:
Jin ételek
Jang ételek
Nyers gyümölcsök
Szárított gyümölcsök
Nyers zöldségek
Főtt zöldségek
Leveszöldségek
Gyökérzöldségek
Rizs
Bab, lencse
Tej, joghurt
Burgonya
Nyers hal
Főtt hal, bárány, csirke, magok
A Jin ételeknek hűtő, nyugtató, míg a Jang ételeknek melegítő, serkentő hatása van.
Az ízeket is osztályozhatjuk a Jin és Jang szerint: az édes és csípős ételek Jang, míg a sós, keserű és savanyú ételek Jin természetűek.
Betegségek esetén a táplálék Jin és Jang jellegének megválasztásával sokat tehetsz gyógyulásod érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése